Down sendromu hangi testte çıkar?
Down sendromu hangi testle belli olur?, İkili test ya da ikili tarama testi, hamileliğin ilk üç ayında 11. ila 14. haftalarda yapılarak bebeğin Down sendromu, Edward Sendromu ve Patau sendromu gibi durumların riskinin ortaya çıkarılması için yapılır. Böylelikle bebek doğmadan önce ciddi zihinsel engelliliği ya da fiziksel kusuru olup olmadığı görülür.
Down sendromu hangi testle belli olur?
Down sendromu hangi testle belli olur?,
İkili test ya da ikili tarama testi, hamileliğin ilk üç ayında 11. ila 14. haftalarda yapılarak bebeğin Down sendromu, Edward Sendromu ve Patau sendromu gibi durumların riskinin ortaya çıkarılması için yapılır. Böylelikle bebek doğmadan önce ciddi zihinsel engelliliği ya da fiziksel kusuru olup olmadığı görülür. Down sendromu testi kesin sonuç verir mi?
Down sendromu testi kesin sonuç verir mi?,
Ultrasonografiyle fetusun boyu, ense saydamlığı ve bu safhada tanınabilecek diğer anomalilere bakılıyor. Anneni kanında ise PAPP-A ve bHCG adlı iki proteine de bakılıyor. İkili test olarak bilinen bu testin Down Sendromu'nu yakalama hassasiyeti %85 oluyor. Tüm sonuçlar değerlendirilerek risk hesaplanıyor. Down sendromu kan tahlilinde çıkar mı?
Down sendromu kan tahlilinde çıkar mı?,
Down Sendromu taraması doğruluk oranı da, %5 yanılma payı ile birlikte %94 gibi oldukça yüksek bir orana ulaşmaktadır. Down sendromu 1 PAPP-A serbest beta hcg kaç olmalı?
Down sendromu 1 PAPP-A serbest beta hcg kaç olmalı?,
İkili Test: Gebeliğin ilk 3 ayı içerisinde rutin olarak kan tahlili ve ultrason görüntülemesi yapılır. Kan tahlilinde ise Down sendromu durumunda artan bazı proteinlerin olup olmadığına bakılır. Bunlar PAPP-A ve bHCG proteinleridir. Down sendrom riski kaç olmalı?
Down sendrom riski kaç olmalı?,
İkili testin yorumu:
PAPP- A değeri, ortanca değerin 1.33 katı olduğu anlamına gelmektedir. Down sendromunda ise bu değer 0,40 civarındadır, bu nedenle hasta down sendromu olasılığından uzaklaşmaktadır. Üçlü test yüksek çıkarsa ne olur?
Üçlü test yüksek çıkarsa ne olur?,
Risk oranları Down Sendromu için 1/270 , edwards sendromu için 1/100 , NTD için ise 2,5 MoM AFP değeri üstüdür. Risk değerleri yüksek ise amnıosentez önerilir. Anne karnından su alınarak kromozomal çalışma yapılır. Üçlü test bazı laboratuarlarda 22 haftaya kadar çalışılmaktadır. Down Sendromlu çocuk anne karnında belli olur mu?
Down Sendromlu çocuk anne karnında belli olur mu?,
Yani amniyosentez tanısal testtir, diğer bir tanımda "teşhis testi (diagnostic test)" dir. Örneğin üçlü testin 1/50 gibi yüksek bir oranda çıkması durumunda bile çocuğun down sendromlu doğma olasılığı %2'dir. Diğer bir deyiş ile bebeğin sağlıklı olma olasılığı %98'dir. 2'li tarama testi sonucu kaç olmalı?
2'li tarama testi sonucu kaç olmalı?,
Down Sendromu'nun ilk bulgusu, hamileliğin 11 ila 14'üncü haftaları arasında yapılacak ultrasonografi ve kan testi ile görülebiliyor. İlk taramalarda riskli değerler ortaya çıkarsa daha ileri testler öneriliyor. Her ense kalınlığı Down sendromu mu?
Her ense kalınlığı Down sendromu mu?,
İkili tarama testi sonuçları analizi sonrasında da hamilelik süreci hakkında bir plan yapılır. Peki, ikili tarama testi sonuçları nasıl olmalı? Sonuçlara göre 1:10 ila 1: 250 oran, pozitif ve yüksek riskli anlamına gelir. 1: 1000 ve daha yüksek çıkan oran ise negatif ve düşük riski ifade eder. Down sendromu en çok kimlerde görülür?
Down sendromu en çok kimlerde görülür?,
Burdaki önemli diğer bir nokta, her ense kalınlığı artmış vakada, Down sendromu vb olmayacağı gibi, her ense kalınlığı normal fetus için de 'Kesinlikle, Down sendromu yoktur!